23948sdkhjf

Apoteker sælger kanyler og sprøjter i kassevis til bodybuilder-typer

Salget indikerer et stort omfang af dopingmisbrug.
Unge mænd med pumpede overarme køber kanyler i kassevis.

Halvdelen købes af narkomaner - den anden halvdel af "hormontyperne". Man kan nemt se forskel, siger apoteker Michael Sell fra Budolfi Døgnapotek i Aalborg til DR Nordjylland

- Der er stor forskel på dem, vi kalder hormontyper og narkomaner.

Og Michael Sell er ikke i tvivl om, at "hormontyperne" bruger værktøjet til at indsprøjte steroider i musklerne. De kommer og henter kanyler og sprøjter i store kasser - som apoteket sælger een af hver tredie dag.

- Hver kasse indeholder 100 styk af enten kanyler eller sprøjter.

Ifølge Anti Doping Danmark er det nyt, at salget er så stort, og det indikerer et stort omfang af dopingmisbrug. Så måske er der brug for en indsats på området, siger seniorkonsulent Malene Radmer Johannisson til DR Nordjylland.

- Vi tager gerne initiativ til at sætte os sammen med både Apotekerforeningen og Sundhedsstyrelsen for at vurdere, om det giver mening at lave en fælles indsats på det her område.

Budolfi Apotek i Aalborg sælger hver måned i alt 2500 kanyler og sprøjter, heraf halvdelen til "hormontyper". Også på Løvens døgnåbne apotek i Aarhus sælges der hver måned 3-400 kanyler eller sprøjter til den type kunder.

27-årige Peter Bystrup fra Farsø har været en af den slags kunder.

- Vi var mange, der så ens ud i det miljø den gang. Og der var ikke nogen, der satte spørgsmålstegn ved, hvordan vi kom til at se sådan ud. Altså ved hjælp af indsprøjtninger og piller.

Når han købte sprøjter og kanyler i store mængder på apoteket, kunne han godt mærke, at ekspedienterne undrede sig over det stor indkøb.

- Men ingen af dem sagde noget. Og hvad skulle de også sige? De kan jo ikke stå der og spille politimænd.

For selv om det er forbudt at købe, sælge og besidde dopingstoffer - så er det ikke ulovligt at sælge kanyler og sprøjter.

Anders Vinther er anti -doping-konsulent i Aalborg Kommunes sundheds- og kulturforvaltning. Han siger, at salget af kanyler og sprøjter ikke kan og ikke skal stoppes.

- Det er bedre, at brugerne henter rene kanyler på apoteket end at de deler dem med hinanden og smitter hinanden med HIV og hepatitis.

I Aalborg forsøger man i stedet at overbevise de unge mennesker om, at de slet ikke skal gå i gang med at eksperimentere med de her muskelopbyggende stoffer.

Når Peter Bystrup i sin tid eksperimenterede med stofferne, var det fordi, de store muskler boostede hans selvtillid.

- Men mit selvværd var ikke stort og jeg ønskede egentlig et andet indhold i mit liv.

I dag er Peter Bystrup mindfulness-instruktør og det var i forbindelse med uddannelsen, at han stoppede med at dope sig til større muskler.

- Men det er svært at stoppe, for det at være stor er så meget forbundet med ens identitet. Det er meget svært at skulle acceptere at blive mindre. Jeg klarede det kun, fordi der stod et nyt liv og ventede på mig, siger han til DR Nordjylland.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173